perjantai 13. kesäkuuta 2014

Räppänä

Savusaunan lämmitys alkaa sillä, että koko sauna tyhjennetään pesuvadeista, kauhoista, vesisankoista, saippuoista jne.  Ai miksikö? No siksi, että savusaunassa ei ole piippua vaan savu saa vapaasti tuprahtaa kiukaan mustien kivien lomasta saunaan, räppänästä ulos, ovesta pukutilaan ja pukutilasta katossa olevan aukon ja ulko-oven kautta vapauteen.


Mikä on räppänä? Räppänä on saunan seinässä oleva pieni tuuletusaukko, eräänlainen luukku joka vedetään auki sivusuunnassa ja laitetaan samalla tavalla kiinni. Se on auki saunan lämmityksen aikana, koska savu leijailee siitä ulos.  

Räppänä voi olla auki myös saunomisen aikana ja aivan erityisesti, jos haluat viilentää saunaa kun vieressä olevat vihtovat henkensä edestä ja luulet että happi loppuu.  Siitä voi hengitellä raitista ilmaa myös, jos  saunassa on huonon lämmityksen vuoksi kitkua, tai tuntuu että olet saamassa häkämyrkytyksen. 

No, valitettavasti et kyllä tiedä, jos olet saamassa häkämyrkytyksen, koska silloin alkaa vaan väsyttää ja taju menee pikkuhiljaa, mutta varmasti. Pelastut ainoastaan pakenemalla ulos asti, jos ehdit, koska  ainakin meidän sauna on sen verran iso, että lauteilta ulos on otettava monta askelta. Ja niiden aikana ehtii tuupertua isokin mies. No lohdutukseksi kerron, että hyvä saunanlämmittäjä osaa valvoa, että tuli on kokonaan sammunut eikä sininen liekki lepata.

Meidän räppänä oli vuosikausia tosi reppana, koska kukaan ei välittänyt korjata sitä. Nyt se on kuitenkin kunnossa ja vetokahva toimii taas. Tarvittiin vain yksi kohtalaisen suuri naula ja vähän vasaraa. Niin ja taskulamppu, ja kiltti mies jolla oli aikaa noin 5 minuuttia hakea työkalut ja kaksikymmentä sekuntia aikaa naulata se ainoa naula.

Räppänän kautta siivilöityvä valo laskeutuu kauniisti saunatilaan ja yhdistyy ikkunasta avautuvaan kirkkauteen. Valo sävyttää puun väriä, joka elää silmien kautta ja saa jokaisella saunan lämmityskerralla erilaisen ilmeen.

Vesi lattilalla tummentaa puun syyt ja tekee ne kiiltäviksi. Jos kurkistat veden heijastukseen, niin voit nähdä oman tunnetilasi. 

Keskity jo nyt, sillä meditatiivisuus ja rituaaalisuus alkaa oman pääsi sisältä. Anna itsellesi aikaa, niin saunaan tulee hyvä ja lempeä löyly ja kiukaan henki on kanssasi.