maanantai 26. toukokuuta 2014

Matkalla mökille

Meidän saunaa ei lähdetä lämmittämään hetken mielijohteesta, koska matkaa on 320km. Paitsi viime viikolla kyllä lähdettiin, koska lempeä kesäsää yllätti meidät kaikki.

Noin puolivälissä matkaa Pohjanmaan lakeudet muuttuvat kumpuileviksi ja järvien kimallus pilkistää puiden välistä, antaen lupauksen perillä odottavasta savolaisesta paratiisista. Mieleeni muistuu, kuinka Lapinlahdella syntyneen isäni kieli alkoi viäntyä savon murteelle Kiuruveden kohdalla, siinä samassa paikassa, jossa on ensimmäinen jyrkkä mäki. 

Meitä lapsia nauratti sinisen Volvo Amazonin takapenkillä, kun murre tuntui toisaalta niin hassulta ja samanaikaisesti niin kotoiselta ja mukavalta. Olinhan itsekin asunut Kuopiossa kokonaiset kahdeksan lapsuuden vuotta. Nyt istui isä takapenkillä ja minä ratissa. Vuoro on vaihtunut.

Matkalla mökille muistelin saunan historiaa.  Toisin kuin moni suomalainen luulee, sauna on yleismaailmallinen keksintö. Saunoja, hikimajoja, höyry- tai hikikylpyjä on ollut useimmilla kansoilla. Niiden tarkoitus oli niin henkisen kuin fyysisenkin puolen puhdistaminen, jopa sairauksien ennaltaehkäisy ja parantaminen. Kylvettäjinä oli usein shamaani ja toiminnalla oli uskonnollissävytteinen tarkoitus. Ilmankos sauna kaikessa arkisuudessaan tuntuukin niin pyhältä paikalta.

Amerikan intiaaneilla, mayoilla ja atsteekeilla on ollut suuria kylpylaitoksia ja he uskoivat, että saunankiukaan kivissä asui saunan henki, Manitou. Löylyä heitettäessä henki tuli kiukaasta ulos ja ihmisen hikoillessa meni huokosista sisään. Joidenkin tutkijoiden mukaan intiaanit ovat olleet maailman innokkaampia saunojia.

Myös suomalaisille sauna on pyhä paikka. Muinaisessa Suomessa rakennettiin ensin sauna ja sitten vasta asuintalo. Saunassa synnytettiin ja sinne vietiin kuolleet, siellä pyykättiin ja tehtiin ruokaa.

Meille lapsille opetettiin, että saunassa ei saa riidellä eikä pieraista, koska saunatonttu ei tykkää. Saunassa pitää olla sovussa ja niin oltiinkin. Saunomiseen liittyy mukavia muistoja, todellisia onnen hetkiä. Paitsi silloin, kun aikuiset vihtoivat niin  kovaa, että oli pakko karata alalauteille. Vihtomisen seurauksena löyly tuntuu nimittäin kaksin verroin kuumemmalta.
Meidän saunan katolla on kukko tuuliviirinä. Se ei ole kiekuva kukko, mutta jos on oikein tarkkana, niin korva saattaa herkistyä ja voit kuulla kun kukko puhuu pilvelle.